Monday 15 September 2014

GRASOJ

(Koncizigita versio de ĉi tiu artikolo aperis sur la paĝoj de la revuo MONATO (Julio, 2014) kaj estas kopirajto © de www.monato.net )

 

La rezulto de ampleksa esploro ĵus publikigita defiis unu el la asertoj pli konataj por la prevento de kardiovaskulaj malsanoj.

Restudante la rilaton inter saturita graso kaj kormalsano sciencistoj konkludis, ke ne estas definitiva pruvo, ke la manĝado de viando, butero aŭ fromaĝo estas malbona por la koro. Ili ankaŭ konkludis, ke ne estas definitiva certeco, ke la “bonaj grasoj” (plurmalsaturitaj) trovitaj en olivoleo, avokadoj kaj migdaloj vere protektas la koron kiel antaŭe kredate.

La esplorado publikigita en la Revuo de Interna Medicino de la Usona Fakultato de Medicinistoj – unu el la plej gravaj sciencaj revuoj en la mondo – estis farata de internacia teamo de sciencistoj el la Universitato de Kembriĝo, Anglio. La aŭtoroj reviziis 72 sciencajn artikolojn verkitajn en 18 landoj kun informoj kolektitaj de ĉirkaŭ 600 mil partoprenantoj.

La esploristoj analizis ne nur la dieton de la partoprenantoj sed ankaŭ la koncentriĝon de graso en la sangofluo. Ili konkludis, ke la nuntempaj pruvoj ne klare subtenas la rekomendojn kiuj favoras la konsumadon de plurmalsaturitaj grasoj kaj eviton de la plursaturitaj. La sola konsilo konfirmita de la revizio rilatis al evito de la manĝado de transgrasoj (malsaturitaj grasoj arte kreitaj) trovataj en biskvitoj, glaciaĵoj kaj fritaĵoj.

Saturitaj grasoj ĉiam estis asociiĝintaj al kardiovaskula risko ĉar ili pliigas la kvanton de la “malbona” kolesterolo trovata en la vaskuloj, pligrandigante la ŝancojn de infarktoj kaj apopleksioj. Fronte al tiuj konkludoj sciencistoj defendas revizion de la nunaj rekomendoj.

Lastatempe, aliaj fakuloj ekdiskutas la veran valoron de grasoj en la disvolviĝo de kardiovaskulaj malsanoj.

Artikolo publikigita en la Brita Medicina Revuo venis en konkludon, ke la rekomendo malaltigi la konsumadon de saturita graso kaŭzis laŭ novaj pruvoj pligrandiĝon de la risko pri kormalsano. Por pruvi la argumenton, la aŭtoro de la artikolo menciis la evoluon de la problemo en Usono. En tiu lando, konsumado de kalorioj trovataj en grasoj malaltiĝis ĉ. 40% en la lastaj 30 jaroj. Tamen, la dikeco de ordinara homo kreskis en tiu sama periodo. Unu el la klarigoj pri tiu inversaĵo estas la fakto, ke la nutroindustrio ekvilibrigis la konsumofalon de graso per aldono de pli da sukero.

Dume, specialistoj pri kardiologio ne intencas ŝanĝi la rekomendojn pri limigo de manĝado de nutraĵoj riĉaj je saturita graso. Nuntempe oni akceptas, ke maksimume 5% de la energia totalo de dieto de 2000 kalorioj povas deveni de tiuspecaj nutraĵoj. Sciencistoj interkonsentas, ke la kulpo ne kuŝas sur unu specifa nutraĵo. Tial estas grave sekvi sanan manĝomodelon kiel tuton.

No comments:

Post a Comment